Centar za pomoć

Najčešća pitanja na društvenim mrežama


Dobro došli u SkyShowtime centar za pomoć!

Naš prijateljski raspoloženi robot za ćaskanje Orson uskoro će biti sa vama.

U međuvremenu, odgovore na najčešća pitanja možete pronaći u nastavku.

 

Zašto je moja kartica odbijena?

Postoje različiti razlozi za odbijanje načina plaćanja, a najčešći je zbog nedostatka sredstava ili kartice koja je istekla. Pre nego što ponovo pokušate da ažurirate svoj način plaćanja, proverite da li na vašoj kartici ima dovoljno sredstava i da li je i dalje važeća Ako obnavljanje vaše pretplate ne uspe, ponavljaćemo pokušaj naplate sa vaše kartice tokom tri uzastopna dana, a zatim svakog drugog dana u trajanju do 27 dana ili sa najviše 15 pokušaja. Saznajte više o tome šta možete da preduzmete ako je vaš način plaćanja odbijen.

 

Da li SkyShowtime podržava Dolby Digital 5.1?

Naša SkyShowtime aplikacija u ovom trenutku nema podešavanja zvuka. Međutim, ako koristite uređaj sa Dolby Digital 5.1 tehnologijom, možete da uživate u sadržaju sa prostornim zvukom. Saznajte kako da omogućite Dolby Digital 5.1 na podržanim uređajima.

 

Mogu li da gledam SkyShowtime u rezoluciji 4K?

U ovom trenutku nadograđujemo sadržaj na rezoluciju 4K i uskoro ćemo ga isporučiti. Proveravajte ovaj prostor radi ažuriranja!

 

Zašto usluga SkyShowtime nije dostupna na Amazon Fire Stick, Xbox i PlayStation uređajima?

Usluga SkyShowtime u ovom trenutku nije dostupna na Amazon Fire Stick uređaju i konzolama za igranje. Međutim, vaše povratne informacije su nam važne i radimo na tome da ona u budućnosti bude dostupna na tim uređajima.

 

Kako da znam kada će nova TV serija ili film biti objavljeni u usluzi SkyShowtime?

Da biste i dalje bili u toku sa objavljivanjem novih TV serija ili filmskih sezona u usluzi SkyShowtime, preporučujemo da pratite naše lokalne zvanične društvene kanale. Ako imate pitanja o dostupnosti sadržaja, pošaljite nam direktnu poruku ili objavite pitanje na društvenim mrežama. Menadžeri naše zajednice će vam sa zadovoljstvom pomoći!

Da biste zatražili dodavanje TV emisije ili filma u SkyShowtime biblioteku, odnosno da biste delili informacije o postojećem sadržaju, možete nam poslati e-poruku.

Hvala što ste navratili!


Da li vam je ovo pomoglo?