Centar za pomoć

Često postavljana pitanja na društvenim mrežama


Dobro došli u SkyShowtime Centar za pomoć!

Naš ljubazni chatbot, Orson, uskoro će vam se javiti.

U međuvremenu, u nastavku možete pronaći odgovore na najčešće postavljana pitanja.

 

Zašto je moja kartica odbijena?

Postoje različiti razlozi za odbijanje vašeg načina plaćanja, to se dešava uglavnom zbog nedovoljnih sredstava ili istekle kartice. Prije nego što ponovo pokušate ažurirati način plaćanja, provjerite da li na vašoj kartici ima dovoljno sredstava i da li je još uvijek važeća. U slučaju da vaša obnova pretplate ne prođe, pokušat ćemo teretiti vašu karticu svaki dan tri dana zaredom, a zatim svaki drugi dan nakon toga do 27 dana ili maksimalno 15 pokušaja. Saznajte više o tome šta možete učiniti ako je vaš način plaćanja odbijen.

 

Podržava li SkyShowtime Dolby Digital 5.1?

Naša aplikacija SkyShowtime trenutno nema postavke zvuka. Međutim, ako koristite uređaj s tehnologijom Dolby Digital 5.1, možete uživati u sadržaju uz surround zvuk. Saznajte kako omogućiti Dolby Digital 5.1 na podržanim uređajima.

 

Mogu li gledati SkyShowtime u 4K rezoluciji?

Trenutno radimo na nadogradnji našeg sadržaja na 4K rezoluciju. Bit će dostupna uskoro. Pratite ovaj prostor za ažuriranja!

 

Zašto SkyShowtime nije dostupan na uređajima Amazon Fire Stick, Xbox i PlayStation?

SkyShowtime trenutno nije dostupan na uređaju Amazon Fire Stick i konzolama za igre. Međutim, cijenimo vaše povratne informacije i radimo na tome da u budućnosti postane dostupan i na tim uređajima.

 

Kako da saznam kada će nova TV serija ili film biti izdati na SkyShowtimeu?

Da biste bili u toku s izdavanjem novih sezona TV serija ili filmova na SkyShowtimeu, preporučujemo da pratite naše službene lokalne profile na društvenim mrežama. Ako imate pitanja o dostupnosti sadržaja, slobodno nam pošaljite direktnu poruku ili postavite pitanje na društvenim mrežama. Menadžeri naše zajednice rado će vam pomoći!

Da biste zatražili da dodamo TV seriju ili film u SkyShowtime biblioteku ili da biste podijelili informacije o postojećem sadržaju, možete nam poslati poruku e-pošte.

Hvala što ste svratili!


Da li vam je ovo pomoglo?